Durian: een sexy maar stinkend gezondheidsbommetje

De durian
vrucht komt alleen voor in Aziatische landen en kan wel 8 (!) kilo wegen. Hij
wordt veel verkocht in kleine kraampjes op straat. Het openmaken van de vrucht
kun je het beste aan ervaringsdeskundigen over laten: dat is namelijk best een
klus. De inhoud van de vrucht heeft een pudding-achtige substantie en smaakt
krachtig en scherp, maar tegelijkertijd ook zoet en romig.
Qua smaak
wordt de durian ook wel vergeleken met vanillevla, knoflook, ui en schimmelkaas
– en dat tegelijkertijd. Klinkt niet erg smakelijk misschien, maar dit is nou
echt zo’n vrucht die je moet léren eten. Gewoon proberen dus als je de kans
krijgt.
In veel
hotels, restaurants en andere openbare gelegenheden in Azië is de durian
overigens verboden, simpelweg omdat de geur zó sterk is dat hij urenlang in de
ruimte blijft hangen. Niet echt smakelijk voor andere gasten die van een heerlijk
Aziatisch diner aan het genieten zijn natuurlijk. In Azië wordt de durian in
allerlei (voornamelijk zoete) gerechten verwerkt. Het is een favoriet
ingrediënt in koek, snoep en ijsjes.

De inheemse
Durian is in Zuidoost Azië niet alleen vermaard om zijn pikante smaak en geur
maar er wordt ook verondersteld dat het eten er van werkt als een afrodisiacum.
Oftewel een lustopwekkend middel dat daarnaast de seksuele prestatie vergroot.
Dat lijkt me zeker geen fabeltje gezien de aanwezigheid van het aminozuur
tryptofaan, die je stemming kan beïnvloeden en je seksuele activiteit stimuleert.
Fruit als afrodisiacum: zou het dan echt kunnen? Nu niet allemaal tegelijk naar
de winkel rennen hoor…..
Helaas komt
de vrucht alleen in Zuid-Oost Azië voor. Mocht je binnenkort een reis die kant
op hebben gepland, stop dan zeker even je neus in de Durian, maar ik heb je
gewaarschuwd!