Cassave.......heerlijk.
De cassave
is een groentesoort die vergelijkbaar is met een aardappel. Je kunt namelijk
van beide groentesoorten dezelfde gerechten maken. En toch is er een verschil
tussen een aardappel en de Cassave. De cassave is namelijk voller van smaak en
voedzamer dan een aardappel. De cassave
is verkrijgbaar in 2 smaken : zoet en bitter.
Het uiterlijk van de cassave is :
het is een wortelknol, bruin van kleur en ongeveer 8 cm dik en 90 cm lang.
De
structuur van de Cassave is erg stevig en als je de schil verwijderd zie je,
dat de cassave wit van kleur is.
Deze
wortelknol groeit voornamelijk op savanne aan een heester. In tropische landen
wordt de cassave erg vaak gebruikt in een gerecht omdat het een erg voedzaam
product is.
In cassave
zit namelijk erg veel zetmeel. De
cassave bevat van nature giftig blauwzuur. Het is daarom erg belangrijk dat je
de cassave goed kookt, bakt, frituurt enz. zodat dit gif onschadelijk wordt
gemaakt. Eet dus nooit een
rauwe Cassave. Dit is ook de reden waarom men na het oogsten van de Cassave de
knolwortel met water uitspoelt en vervolgens de cassave goed laat drogen. Na
het drogen van de cassave blijft er een koek over die men vervolgens verpulverd
om goed te kunnen verwerken in verschillende gerechten zoals : pap, koek,
chips, soep, wok gerechten (heerlijk met gember en knoflook), patat enz.
Als je de cassave gaat bereiden verwijder je
eerst de bruine schil en snij hem daarna in kleine blokjes, reepjes of
schijfjes. De bereidingstijd van de cassave is :
Koken : 20 minuten
Smoren : 15 minuten
Bakken : 12 minuten
Wokken : 12 minuten
Net als bij
de aardappel kun je ook van de Cassave overheerlijke chips maken. Je hebt dan
nodig :
- 2 verse
cassave
- zout
- als je knoflook
lekker vindt voeg dan ook een klein
beetje knoflookpoeder toe
- olie om te
frituren
Bereiding om
lekkere Cassave chips te maken:
Snij met de
dunschiller of het mes mooie dunne plakjes van de cassave. Hoe dunner de
plakjes hoe lekkerder de chips. Verhit de olie in een diepe pan of wok en bak
de plakjes cassave in de hete olie. Let goed op want de cassave is zo klaar.
Als het buitenste randje mooi bruin is haal je de plakjes cassave met een
schuimspaan uit de olie.
Leg deze
plakjes cassave in een vergiet met keukenpapier.
Strooi
vervolgens wat zout en eventueel wat knoflook poeder over de gebakken
schijfjes.
Schud de
chips even door elkaar zodat het zout zich kan mengen met de cassave plakjes.
Laat de
chips goed afkoelen.
Deze zelf
gemaakte chips van cassave kun je na het afkoelen best lang bewaren mits deze
en een goed afgesloten doos of plastic zakjes wordt bewaard.
Cassave chips
en kroepoek kan je ook kant en klaar kopen in de.