Recept: Saté lemak (spek)
Deze saté wordt steeds bekender in Nederland en is gemaakt van heerlijke stukjes, gemarineerd spek. Saté lemak. Voor velen de lekkerste saté.
Ingrediënten:
1 kg. spek
zonder zwoerd of een stukje buikspek
1 grote
gesnipperde ui
1 grote teen
knoflook
1 theel..
ketoembar
1/2 theel. laos
2 theel.
rietsuiker of een stukje gula djawa
2 theel.
sambal (echt pedis??...3 theel sambal oelek)
zout
peper
2 eetl.
ketjap manis.
Houten
satéstokjes (laat de stokjes minstens 2 uur in het water liggen dan verbranden
ze niet zo snel op de BBQ).
Bereiding:
Vlees in
niet al te grote stukken snijden. Zout en peper doe je over het vlees, doe alle
andere ingrediënten in een kom en goed mengen met de ketjap. Hierna doe
je alles bij het spek en weer goed mengen. Laat dit minstens een halve dag maar
liever 1 nachtje in het vlees intrekken .
Spek aan de
stokjes rijgen. Daarna op gloeiend houtskool rustig roosteren. Kan natuurlijk
ook eventueel onder de grill in de oven.