Tempeh is lekker en gezond.....
Tempeh is lekker
en gezond en het heeft geneeskrachtige eigenschappen. Tempeh komt
oorspronkelijk uit Indonesië. De Nederlanders hebben tempeh in Europa
geïntroduceerd. In Nederland wordt tempeh veel gegeten door vluchtelingen en
immigranten uit Nederlands Indië die in Nederland zijn gestrand toen Nederlands
Indië ophield te bestaan en overging in Indonesië. Tempeh wordt ook verkocht in
Japan en de VS. In Nederland is tempeh bij vele supermarkten te koop maar in
andere landen moet je naar Aziatische toko´s toe. In
Indonesië is verse tempeh
op de markt verkrijgbaar. In vele eethuisjes kun je dunne gebakken tempeh
penyet eten. Dat is gefrituurde tempehplak begeleid door een mix van gekookte
en rauwe groenten. Op straat staan er in Indonesië rijdende kraampjes waar je
tempeh als snack kan eten.
Tempeh is
een gefermenteerd sojaproduct wat geperst is tot een blok. Tempeh wordt gemaakt
van sojabonen of mungbonen. Tempeh komt oorspronkelijk uit Java, Indonesië. Er
is een groot verschil tussen tempeh en tahoe. Tempeh is veel gezonder dan
tahoe. Men denkt dat tempeh al 2000 jaar bestaat. Vroeger was Java een
onderdeel van Nederlands Indië. De Nederlanders hebben tempeh over de rest van
de wereld verspreid. Het voedsel wordt buiten Indonesië vooral in Japan en
Nederland gegeten. Zelfs in de Verenigde Staten is tempeh gewoon te koop.
Tempeh is trouwens
een uitstekende vleesvervanger en zelfs veel beter dan tofu of tahoe. Er is een
groot onderscheid tussen tahoe en tempeh als het gaat om de smaak en
voedingswaarde. Tempeh bevat veel proteïne die uitstekend geschikt is voor
diabetici. Zowel de proteïne als de vezels uit tempeh stabiliseren de
bloedsuikerniveaus. Wanneer je als diabeticus veel tempeh en peulvruchten eet
dan moet vrijwel altijd het medicijngebruik van de diabeticus worden aangepast
in positieve zin. Omdat suikerpatiënten een grotere kans hebben op hart- en
vaatziekten kan tempeh samen met peulvruchten worden gegeten om de kans op deze
vervelende ziekten aanmerkelijk te verlagen.
In Indonesië
is er veel minder sprake van darmkanker en borstkanker dan in westerse landen.
Er zijn wetenschappers die de link leggen met het eten van tempeh. Tempeh bevat
in ieder geval veel vezels en van deze voedingstof is het bekend dat het
darmkanker voorkomt. Over kanker en tempeh verschillen de wetenschappers van
mening. Een ander controversieel punt als het om tempeh gaat is vitamine B12.
Wetenschappers in India en Indonesië hebben gemeten dat er vitamine B12 in
tempeh zit.
Natuurlijke
antibiotica in tempeh zorgen voor een rustige stofwisseling. Tempeh wordt in
Indonesië als een natuurlijk medicijn tegen dysenterie gezien. Indonesië is een
land waar de hygiëne van een totaal andere orde is dan westerse landen.
Bovendien is er het altijd tropisch warm. Toch hebben de mensen er niet zoveel
last van dysenterie. In Indonesië zijn mensen in de gevangenis onderzocht en
het bleek dat mensen die veel tempeh aten minder last hadden van diarree dan
mensen die geen tempeh aten. Tempeh is ook getest op konijnen. De konijnen
werden expres ziek gemaakt met de E. coli bacterie. De ene groep konijnen kreeg
tempeh en de andere groep niet. In de groep zonder tempeh kreeg 64% van de
konijnen diarree en in de groep met tempeh kreeg slechts 36% van de konijnen
diarree. Uit deze onderzoeken blijkt dat tempeh een werkend antibioticum is.
Tempeh kun
je op vele manieren bereiden. Je kunt het stomen, bakken, roerbakken en
frituren. Tempeh kan worden gemarineerd met sojasaus, sambal en knoflook.
Daarna kun je het opbakken. Tempeh is veel lekkerder dan zijn sponzige zusje
genaamd tofu. Het heeft meer textuur, meer bite en meer smaak van zichzelf.
Kleine
stukjes tempeh kun je apart opbakken om het te mengen door een pastagerecht in
plaats van gehakt. Stukjes tempeh kun je ook door een rijstgerecht doen. Tempeh
is een onderdeel van gado-gado alhoewel er zoveel variaties gado-gado zijn als
dat er Indonesische koks zijn. Een andere eettip is om met een kaasschaaf
tempeh in dunne plakken te snijden en deze vervolgens op te bakken. Je kunt
deze van wat bladeren ongekookte Chinese kool, witte kool en gekookte spinazie
voorzien om je eigen tempeh penyet te maken. Serveren met sambal!
Ingrediënten:
1 blok
tempeh
1 ui
1 teentje
knoflook
3 lombok (of
meer naar smaak)
1/2 theel.
laos poeder
stuk gula djawa
eventueel
een klein beetje zout
Ketjap manis
Bereiding:
De tempeh in
langwerpige stukjes snijden en in de wadjang/wok (of frituurpan) met olie,
lichtbruin bakken. Daarna de fijngesneden ui met knoflook en de in ringetjes
gesneden lombok met olie fruiten in de wadjang.
Kopje water,
de laos en gula djawa toevoegen en op een laag vuur een beetje inkoken.
Vervolgens de gebakken tempeh er goed doorheen roeren, héél klein beetje ketjap
erdoor en even wat verder "droogkoken" (pas op voor verbranden).