Kelia sumatera
Ingrediënten:
1 kilo
runderlappen
4 grote uien
8 tenen
knoflook
stukje verse
gember van 4 cm
1 stengel
sereh
2-3 eetl.
plantaardige olie
1 eetl.
ketoembar
2 theel.
djinten
3/4 theel.
koenjit
3/4 theel.
trassi
5 deciliter
dunne santen
2 daon
djeroek poeroet (citrusblad)
2-3 verse
rode lomboks
8 kemiri-noten
10 nieuwe
kleine aardappeltjes
eventueel
gekookte witte rijst (ca. 400 gr.)
Bereiding:
Snijd het
vlees in niet te kleine blokjes.
Pel de ui en
knoflook, schil de gember en hak alles grof.
Trek de
droge laagjes van de sereh en gebruik alleen het dikke gedeelte; hak het grof.
Stamp de
uien, knoflook, gember en sereh tot pasta in de tjobek / vijzel.
Verwarm de
olie in een braadpan en bak het vlees aan alle kanten even aan; leg het op een
bord.
Bak dan al
roerende de kruidenpasta 5 minuten. Voeg de ketoembar. djinten, koenjit en
trassi toe en bak ze even mee. Giet de santen erbij, voeg de Citrus blaadjes
toe en breng aan de kook; laat 5-6 minuten zachtjes doorkoken.
Snijd
intussen de pepertjes open, schraap het zaad eruit en voeg de pepers aan de
saus toe. Hak of maal de Kemiries fijn en roer ze door de saus; breng het op
smaak met zout.
Doe het
vlees erin en laat afgedekt, ongeveer, 1,5 uur op laag vuur stoven tot het
behoorlijk zacht is. Voeg indien nodig extra santen of water toe tijdens het
koken.
Schrap de
kleine aardappeltjes en laat ze ook lekker mee pruttelen, tot ze gaar zijn en
de saus dik is. Bestrooi naar wens met fijngehakte sliertsjalotjes.