Verkoelende drankjes in/uit Indonesië
In een
tropisch land als Indonesië is het belangrijk dat je voldoende drinkt.
Aangeraden wordt om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken om uitdroging
te voorkomen. Wil je liever een drankje mét smaak. Ook dan ben je in het
Indonesië aan het juiste adres. Hier vijf
ijskoude drankjes voor je op een rij gezet die je in de meeste eethuisjes
en/of restaurants wel op de menukaart zult tegenkomen.
1.Es teler
Es teler is een cocktail met geschaafd ijs. De belangrijkste ingrediënten in dit verkoelende drankje zijn kokosmelk, advocado, nangka (jackfruit) en kokosvlees. De zoete smaak komt van de gecondenseerde zoete melk.
Es teler is een cocktail met geschaafd ijs. De belangrijkste ingrediënten in dit verkoelende drankje zijn kokosmelk, advocado, nangka (jackfruit) en kokosvlees. De zoete smaak komt van de gecondenseerde zoete melk.
Een ander
bekend drankje met geschaafd ijs is es campur. In es campur zit onder meer
rozenstroop, verschillende soorten fruit, agar-agar (pudding van zeewier) en
soms ook stukjes wit brood.
2. Jus alpokat
Jus alpokat
of advocado juice is een populair drankje in Indonesië en het hele jaar door
verkrijgbaar. Het is niet alleen lekker, maar ook supergezond. De advocadovrucht
zit namelijk boordevol vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium
en magnesium en vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het
mineralengehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere
vruchten.
De belangrijkste
ingrediënten van deze juice zijn natuurlijk advocado’s, suiker en water. Heel
eenvoudig ook zelf te maken met een blender.
Andere juices die het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn onder meer jus melon (honingmeloen) en jus jeruk (orange juice). En afhankelijk van het seizoen jus mangga (manggo) en jus sirsak (zuurzak). Als je een durian-liefhebber bent, probeer dan ook eens de jus durian! Of het verkoelend werkt, is dan nog maar de vraag.
Es kelapa
muda bulat is kokoswater dat in de kern van jonge groene kokosnoten zit. Dit
kokoswater – met of zonder toegevoegde suiker - wordt in de kokosnoot zelf
geserveerd met een rietje en een lepel om het kokosvlees van de bast te
schrapen. Een verfrissend drankje en een gezonde dorstlesser. Ook verkrijgbaar
in eethuisjes en eetkraampjes aan de kant van de weg.
Es dawet of
es cendol is een bekend drankje. Niet alleen in Indonesië, maar ook in
Nederland. Op de vele pasar malams in Nederland is deze populaire drank niet
meer weg te denken.
In Indonesië
komt de es dawet nog beter tot zijn recht. De lekkere mix van kokosmelk,
Javaanse suiker en de groene meeldruppels mét of zonder nangka doen je
verlangen naar meer.
5. Es teh manis
Es teh manis
of zoete ijsthee. In Indonesië wordt voor es teh manis meestal jasmijnthee
gebruikt. Heel eenvoudig, maar een prima dorstlesser. Vooral als je kort
daarvoor je tong hebt 'verbrand' aan een van de vele hete gerechten die
Indonesië kent. Drink dan es teh manis om de brand te blussen.