Knapperige kippenvelletjes
Reepjes gefrituurde
of gegrilde kippenhuid zijn zo super lekker. Wie kent dat niet dat als
er thuis kip gegeten wordt, dat dan de strijd losbarst om de velletjes. Bijna
allemaal, zijn ze er gek op. Maar nu maak je gewoon een portie zelf. Loop de
poelier binnen en vraag om een zakje kippenhuid. Bijna zeker dat ze het
verkopen want deze lekkernij wordt steeds meer gegeten.
Ingrediënten:
kippenvelletjes
grof zout
uit een molentje
mespuntje
cayennepeper
olijfolie,
voor het invetten
Bereiding:
- Verwarm de
oven voor op 180 graden. Vet een rooster, dat op een braadslee past, in met
olijfolie. Leg de kippenvelletjes naast elkaar op het rooster en zorg ervoor
dat ze elkaar niet overlappen. Strooi het zout en cayennepeper over de
velletjes.
- Zet het
rooster op de braadslee (die fungeert als opvangbak voor het vet) en schuif het
geheel in het midden van de oven en rooster de kippenvelletjes in 30 minuten
bros en goudkleurig. Let op dat ze niet aanbranden.
- Haal uit
de oven. Haal de velletjes voorzichtig van het rooster (met bijvoorbeeld een spatel) en laat
afkoelen. Breek ze in kleine stukken en serveer.
Leuke tip voor echte krokante chips:
Verwarm je
oven voor op 180 gr.. Leg op een bakplaat een stuk bakpapier en leg hier het
kippenvel zo plat mogelijk op.
Bestrooi de velletjes
rijkelijk met de specerijen (zout, peper, knoflookpoeder etc.) en dek af met
een stuk bakpapier. Pak vervolgens iets relatiefs zwaars zoals een ovenschaal
en leg dit op je bakplaat. Dit voorkomt dat de huid gaat krullen en dan krijg
je mooie platte chipjes. Zet de plaat in de oven en zet hem voor 20 minuten in
de oven. Kijk dan of ze mooi goudbruin en knapperig zijn geworden. Door het
verschil in vetgehalte kan het voorkomen dat ze nog niet klaar zijn, zet ze dan
nog terug voor 5-10 minuten.
Wanneer je
tevreden bent haal je de bakplaat uit de oven en laat je de huid op
keukenpapier uitlekken. Ze zullen nu écht knapperig worden. Maak je dus geen
zorgen als ze in de oven er nog niet helemaal perfect uit zien.
Trouwens; de
velletjes kan je ook heerlijk frituren in zonnebloemolie. Gaat prima.
Smulse…..