Een weetje over eieren
Leg hem
voorzichtig in een glas water. Ligt het ei horizontaal op de bodem van het glas,
dan is het een vers eitje. Een minder vers ei staat rechtop met de punt naar
beneden en een oud ei drijft. Natuurlijk is het dan geen goed idee om het ei nog
te gebruiken. Ga je een ei
pocheren of bakken, gebruik dan zeker een vers ei. Bij andere
eiergerechten zijn minder verse eieren ook wel te gebruiken. Bij gekookte
eieren is minder vers zelfs veel beter, want deze zijn makkelijker te pellen!!!
Hoe kook je een perfect eitje?
Zorg dat de
eieren op kamertemperatuur zijn.
Leg ze in
een kleine pan gevuld met water met wat zout (voor het barsten), doe de deksel
erop en breng het water aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur
zachter en de kookwekker aan en laat de deksel op de pan.
Voor een
zachtgekookt eitje 3-5 minuten
Voor een
halfzacht eitje 5-7 minuten
Voor een
hardgekookt eitje 8-12 minuten
Daarna laat
de eitjes ”schrikken” onder koud water.
Het
kookproces stopt en je kan ze makkelijker pellen
Welke kleur moet je nemen?
De kleur van
een ei zegt niets over de smaak of kwaliteit.
De kleur
wordt namelijk bepaald door het ras van de kip en door wat ze te eten krijgen.
Bruine
eieren zijn dan ook niet gezonder dan witte eieren.
Alle
eieren,wit of bruin,zijn een rijke bron van mineralen als ijzer, fosfor, zink
en vitamine A,B,D,E en K. Echt wel
gezond.
Bewaar de eieren het liefst op
kamertemperatuur.
Bij het
bakken van taarten, koeken en ander soort lekkere dingen waar eieren bij nodig
zijn zorgt dit voor een beter en luchtiger resultaat. Als je de eieren kookt
zullen ze bovendien minder snel barsten.