Tips en weetjes als je naar Indonesië gaat.
Als je uit
eten gaat in Indonesië is het belangrijk dat je op een aantal zaken let. Met
welke hand eet je? Hoe netjes ziet het eettentje eruit? Lees ook goed de
menukaart en vraag eventueel om uitleg, want ze zijn in Indonesië gek op
bijzondere ingrediënten. De volgende tips en weetjes zijn handig om te
onthouden!
Tips
- Eet altijd
alleen met je rechterhand. Je linkerhand is onrein. Die gebruiken Indonesiërs
om zich te wassen. Eten, mensen of dingen aanraken doe je dus met je
rechterhand.
- Eten met
je handen (je rechter dus) is niet raar, maar gebruikelijk. Let in de wat
duurdere restaurants op de mensen om je heen om te zien of het gepast is.
- Let altijd
goed op de hygiëne!
- Wanneer je
door locals bent uitgenodigd om een hapje te komen eten, wacht je totdat de
gastheer begonnen is met eten. Indonesiërs bereiden altijd meer eten dan nodig
is. Alle borden netjes leegeten, zoals bij ons, is hier dus niet nodig. Het
betekent zelfs dat je nog honger hebt... Voor je het weet staan er weer drie
schalen!
- Ga als je
budget het toelaat ook eens eten in een wat duurder Indonesisch restaurant.
Hier wordt meer tijd aan het koken besteed, zijn de ingrediënten vers en de
gerechten complexer.
Niet alle
eettentjes in Indonesië zijn even hygiënisch. Laat je hierdoor niet
afschrikken, maar let er gewoon iets meer op dan je normaal doet. Voedsel dat
gebakken of gekookt is, of dat gepeld moet worden is meestal veilig. Groente en
fruit moet je altijd even wassen. Kijk uit met ijs dat op straat verkocht wordt
en laat de ijsblokjes uit je drankje. Hoe lekker ze ook zijn, schaaldieren
zoals mosselen en oesters kan je ook beter overslaan.
Let ook op
de hygiëne van de eetgelegenheid zelf. Ziet het restaurant of eetstalletje er
schoon en netjes uit? Dan kan je er meestal vanuit gaan dat het eten dat ook
is. Kijk of je veel locals ziet in een restaurant, dat is namelijk een goed
teken.
Wist je dat
er in Indonesië veel bijzondere en vreemde dingen worden gegeten. Kort gezegd
eten ze daar eigenlijk alles wat loopt, kruipt, vliegt en zwemt. Pas dus maar
een beetje op, want de kans is groot dat je iets op je bordje krijgt waar je
later nachtmerries van krijgt. Hieronder een lijstje van een aantal bijzondere
en gevreesde ingrediënten;
- Trasi =
gefermenteerde garnalenpasta. Ruikt naar rotte vis.
- Anjing =
hond. Codenaam is RT.
- Sate cobra
= saté maar dan net even anders. Dit is voor mannen een potentieverhogend
middel. Ook het bloed van de cobra wordt gedronken.
- Babat =
pens van het rund. Dit is in Nederland hondenvoer, maar wanneer het gekruid is
kan het soms toch lekker zijn.
- Ayam =
kip. Op zich niets vreemds aan. Alleen gooien ze echt helemaal niets weg van
zo'n kip. Kijk niet raar op als je tussen je nasi een snavel of een nagel
vindt.
- Vissenkop
= ook echt alles hiervan wordt gegeten.
- Durian =
een grote vrucht die behoorlijk stinkt. Als je de stekels en de harde bast hebt
getrotseerd blijkt de inhoud verbazend lekker! De Durian wordt dan ook niet
voor niets 'Koning der vruchten' genoemd.
- Kalong =
een soort vleermuis of grote vliegende hond die van fruit leeft.
Wist je
dat...
... de
rijsttafel door de Nederlanders geïntroduceerd is in Indonesië. Indonesiërs
eten alleen rijsttafel bij feestelijke gelegenheden, zoals de Ramadan.
... ze in
Indonesië drie keer per dag rijst eten. Rijst bevat geen cholesterol en gluten,
is licht verteerbaar en bevat weinig calorieën.
Het is maar dat je het weet .......