Makan pakai tangan, eten met je hand.
Makan pakai tangan, eten met je hand, is iets dat heel
gewoon is in Indonesië. Het eten met je hand, of eigenlijk met je vingers,
vergt in het begin wel de nodige oefening. Maar als je het eenmaal onder de
knie hebt, heb je je bestek dan ook niet meer nodig. Behalve dan bij het eten
van soep en andere waterige gerechten Ik geef je 5
voordelen van het eten met je hand:
1. Tong verbranden verleden tijd
Wanneer je
met je hand eet, komt het eten, voordat je het in je mond brengt, allereerst in
contact met je vingers. De zenuwenuiteinden in je vingers ‘voelen’ als het ware
de temperatuur en de textuur van het voedsel voordat het in je mond belandt. De
hersenen worden op die manier voorbereid op wat jij straks te eten krijgt. Ze
krijgen dus een seintje dat er voedsel in aantocht is en geven dat door aan de
rest van je lichaam. De juiste spijsverteringssappen en enzymen komen vrij.
Verder zul
je, wanneer je met je hand eet, nooit je tong verbranden. Je vingers voelen
immers of het eten te heet is of niet. Wanneer je met een lepel of vork eet,
gaat het eten rechtstreeks van het bord naar je mond. Je weet dus niet of het
eten de juiste temperatuur heeft om veilig gegeten te worden.
2. Bescherming tegen schadelijke bacteriën
Het
menselijk lichaam heeft lichaamseigen bacteriën die het lichaam beschermt tegen
schadelijke bacteriën van buitenaf. Deze ‘goede’ bacteriën leven ook in de huid
op je handen. Wanneer je met je hand eet, kunnen deze goede bacteriën je
beschermen tegen schadelijke bacteriën van buitenaf. Wel is het natuurlijk
belangrijk om voor én na het eten goed je handen te wassen.
3. Schoon
Het bestek
in een eetgelegenheid mag er misschien wel schoon uitzien, je weet nooit hoe de
lepels en vorken zijn schoongemaakt. Wanneer je voor het eten je handen wast,
weet je precies hoe schoon je handen zijn. Jij bent tenslotte zelf degene
geweest die je handen onder de kraan met water en zeep heeft gewassen.
4. Praktisch
Het bestek
in de eetgelegenheid waar je je bevindt, ziet er vies verouderd uit? Geen nood,
nu je met je hand kan eten, kan niets je meer tegenhouden om van die heerlijke
nasi rames te genieten. Nog nooit met de hand gegeten?
Ik leg je
uit hoe dat moet: Maak met je vingers, met een soort knedende beweging, een
bolletje van de rijst en de overige gerechten. Dat bolletje rijst breng je met
je hand naar je mond. Je kan ook rijst samen met wat vlees pakken in één beweging
en dat tezamen naar je mond brengen.
Niet
vergeten: Eten doe je
alleen met je rechterhand. De linkerhand gebruik je nml om je achterwerk mee af
te spoelen.
5. Je geniet meer van het eten
Wanneer je
met je hand eet, schenk je meer aandacht aan datgene wat je eet, dan wanneer je
met bestek eet. Je neemt het voedsel tussen je vingers en voelt de structuur.
Op die manier ben je je meer bewust van wat je eet en de hoeveelheid. Ook
smaakt het eten volgens Indonesiërs vele malen lekkerder.