Indonesië thuisbasis van meer dan 200 soorten saté (en recept sate babi)

Satéliefhebbers kunnen in Indonesië hun hart ophalen. Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat het land de thuisbasis is van maar liefst 252 soorten saté. Van deze 252 soorten kunnen er 175 getraceerd worden. De 77 andere soorten kunnen niet worden getraceerd en zijn het resultaat van bestaande recepten. Dat zegt Murdijati Gardjito, hoogleraar voedseltechnologie aan de Gadjah Mada Universiteit in Yogyakarta, tegen The Jakarta Post.
 
Murdijati, die het onderzoek uitvoerde zegt verder dat de 175 getraceerde satévarianten bijna overal in de archipel te verkrijgen zijn, met uitzondering van Lampung en Mandar. Verder blijkt uit de studie dat Yogyakarta de regio is met de meeste soorten saté, namelijk 21, gevolgd door Semarang (12), Bali (11) en Pekalongan (11). 

De meest bekende satévariant is de geroosterde variant. Maar er zijn ook varianten die worden gekookt in water of gebakken in olie. 
 
Rundvlees is het meest populaire vlees voor saté, gevolgd door kippenvlees en lamsvlees. Maar ook saté bestaande uit stukjes vis, tempe of tofoe zijn in Indonesië te verkrijgen. Op Bali wordt ook saté babi (varken) verkocht. 

De kruiden bestaan meestal uit zout en knoflook, gevolgd door ui, koreander en palmsuiker. Pindasaus is de meest populaire saus. Ook zoete sojasaus, fijngehakte uitjes, pepertjes, tomaat en gebakken uitjes worden bij saté gegeten. 

Saté wordt in Indonesië bestempeld als street food en is onder meer te verkrijgen bij de warung langs de kant van de weg. Maar er zijn ook restaurants die zich specialiseren in satégerechten. 

Recept Saté babi (varkensvlees):

Ingrediënten:  

1kg. schouderkarbonade (ca. 6 st.)
1/2 kg. spek zonder zwoerd (ca. 4 st.)
1 grote gesnipperde ui
1 grote teen knoflook 
1 theel.. ketoembar 
1 theel. djinten 
1 theel. koenjit en een 1 /2 thl. laos
2 theel. rietsuiker/of een stukje gula djawa 
½ kopje santen 
1 theel. sambal (echt pedis??...2 theel sambal oelek)
zout naar smaak
1 eetl. asemwater 
2 eetl. ketjap manis.

Houten satéstokjes (laat de stokjes minstens 2 uur in het water liggen dan verbranden ze niet zo snel op de BBQ.

Bereiding:

Vlees in niet al te grote stukken snijden. Zout en peper doe je over het vlees, doe alle andere ingrediënten in een kom en goed mengen met het asemwater en de ketjap. 

Hierna doe je alles bij het vlees en weer goed mengen. Laat dit minstens een halve dag maar liever 1 nachtje in het vlees intrekken .
Vlees aan de stokjes rijgen. Doe wel tenminste 1 stukje spek tussen de schouderkarbonade. Daarna op gloeiend houtskool rustig roosteren. Kan natuurlijk ook eventueel onder de grill in de oven.

Let wel: Ieder Indisch kokkie heeft zo zijn/haar eigen recept. Er zijn kokkies die alleen maar wat ketcap en sambal gebruiken. Ieder z'n eigen recept. Toch?

Populaire posts