Recept: Acar campur (atjar tjampoer)
Acar campur (atjar tjampoer)
Wat
ik vaker bij de nasi goreng eet of bij een ander lekker Indisch
gerecht is atjar tjampoer of atjar ketimoen (atjar van alleen
komkommer). Eigenlijk moet ik atjar tjampoer schrijven als acar
campur volgens de moderne Indonesische spelling. De atjar tjampoer
die ik eet, komt echt niet van Conimex of van een ander bekend merk
maar die maak ik vrijwel altijd zelf. Dat is eigenlijk heel
gemakkelijk en op zich niet zo veel werk. Het is voornamelijk het
vele snijwerk van de groenten.
In
principe ga ik uit van een kilo schoongemaakte groenten waarbij ik
altijd witte kool of spitskool gebruik en dan tenminste 3 van de
volgende soorten: snij- of sperziebonen, wortel, paprika, bloemkool,
taugé, komkommer.
Ingrediënten:
200
gr. snijboontjes
500
gr. witte kool
300
gr. taugé
200
gr. worteltjes
1/2
rode paprika
1/2
komkommer
een
paar bloemkoolroosjes
2
zeer fijngesneden uien
knoflook
naar smaak
sambal
oelek naar smaak (of lekkerder is een verse lombok)
1
afgestreken dessertlepel laos
1
afgestreken dessertlepel djahe
2
afgestreken dessertlepels koenjit
4
geraspte kemirienoten
3
eetlepels bruine rietsuiker of een stukje gula djawa
azijn
(in totaal heb ik er 1,2 liter vocht bij gedaan en dat was half azijn
half water)
Bereiding:
Maak
de groenten schoon en snijd ze klein.
Houd
groente die korter moet koken zoals bijv. bloemkool, komkommer en
taugé apart van de groente die langer moet zoals bijv. de kool en de
boontjes.
Fruit
de ui en de uitgeperste knoflook in wat olie. Voeg dan de sambal
oelek, laos, djahe, koenjit en de kemirienoten toe. Eventjes laten
mee bakken. Dan het vuur uit en even apart houden.
Kook
de groente niet al te gaar in half azijn, half water. Ze moeten goed
onderstaan. Voeg de kortkokende groente iets later toe want het is
het lekkerst als alle groente iets knapperig zijn.
Proef
even of het zuur genoeg is (evt. wat water of azijn erbij doen) en
daarna of het zoet-zuur genoeg is (evt. iets suiker toevoegen). Roer
het goed door en laten nog even kort koken.
In
schone potjes scheppen en laten afkoelen.
Voor
gebruik zeker een dag laten intrekken dan is deze atjar het
lekkerste.