Zomaar een weetje; De vijf nationale gerechten van Indonesië

Een vakantie aan Indonesië is niet compleet zonder te proeven van een van de vele gerechten uit de zeer diverse Indonesische keuken. Om het de toeristen makkelijk te maken, heeft het Indonesische ministerie voor Toerisme vijf authentieke Indonesische gerechten aangewezen als nationaal gerecht. Deze vijf gerechten zijn relatief eenvoudig te verkrijgen in het land. 

De vijf nationale gerechten van Indonesië die in het buitenland worden gepromoot zijn: 
soto
rendang
gado-gado
nasi goreng
sate

Soto

Indonesië telt tientallen verschillende soorten soto (maaltijdsoep). Soto is in bijna alle regio’s van Indonesië te verkrijgen. Elke regio kent weer een andere variant soto met een eigen, unieke smaak. Het gaat hierbij om oeroude recepten, overgedragen van generatie op generatie. Populaire soto zijn soto ayam Lamongan, soto Padang en soto Betawi.

Rendang

Rendang is een pittig rundvleesgerecht, gestoofd in kokosmelk en met verschillende soorten specerijen. Het vlees wordt gestoofd totdat het droog en donker is. Dit is een urenlang proces. Er bestaat ook een 'natte' versie van rendang waarbij het vlees niet helemaal drooggekookt wordt. Rendang komt oorspronkelijk uit de regio Minangkabau, West-Sumatra en wordt opgediend bij bijzondere gelegenheden zoals Idul Fitri, het einde van de vastenmaand. Onlangs werd rendang uitgeroepen door CNN tot aller lekkerste gerecht.

Gado-gado

Gado-Gado is een groentegerecht overgoten met pindasaus. In het gerecht zie je vaak de volgende (gekookte) groenten terug: sla, witte kool, boontjes, tauge en wortel. Ook worden er aan het het groentegerecht stukjes gekookte aardappel en stukjes gekookt ei, gebakken tahu en tempe, en schijfjes tomaat en komkommer toegevoegd.
De pindasaus (kacangsaus) die over de groentemix wordt gegoten, maakt het gerecht helemaal af. De gado-gado wordt geserveerd met kroepoek. In Cirebon, West-Java, is Gado-Gado Ayam een heel populair gerecht. Net als de 'gewone' gado-gado' bestaat Gado-Gado Ayam voornamelijk uit groenten. Het enige verschil is dat er aan Gado-Gado Ayam, de naam zegt het al, ook stukjes kippenvlees is toegevoegd.

Nasi goreng


Nasi goreng, letterlijk vertaald gebakken rijst, is een populair gerecht in Indonesië en is te koop in eenvoudige eetgelegenheden maar ook in luxe restaurants die daar natuurlijk een hoger prijskaartje aan hangen. Indonesiërs eten Nasi Goreng niet alleen voor het avondeten, maar ook voor de lunch en het ontbijt. Nasi Goreng is op verschillende manieren te bereiden. Je kunt het zo eenvoudig of zo complex mogelijk maken als je zelf wilt. Veel sambal er in, of juist niet. Stukjes vlees erbij, of vegetarisch. Met Nasi Goreng kun je echt alle kanten op.

Sate

Sate wordt in Indonesië bestempeld als streetfood en is onder meer te koop bij warungs langs de kant van de weg. Ook zijn er restaurants die zich specialiseren in sate-gerechten. Populaire sate-gerechten zijn sate ayam (kip) en sate kambing (geit). In chinese restaurants en in gebieden als Bali wordt ook sate babi (varken) geserveerd. Deze geroosterde stukjes vlees op dunne houten spiesjes zijn niet alleen populair in Indonesië, maar ook in Nederland. Bij menig Ind(ones)isch gezin in Nederland wordt er bij familiebijeenkomsten, in de zomer maar ook in de winter, wat afgeroosterd

Populaire posts