Alles over tjendol: dat gekke Aziatische dessertdrankje (en recept)
Misschien
ken je tjendol (ook wel cendol) wel als dat zoete Indonesische drankje met die
gekke groene jellysliertjes. En hoewel dat niet fout is, is tjendol ook veel
méér dan dat.
Tjendol is
in de eerste plaats een dessert, populair in verschillende regio’s in Zuid-Oost
Azië. Het dessert wordt na de maaltijd ijskoud geserveerd, bedoeld als
verfrissing. En reis je door Zuid-Oost Azië, dan is de kans groot dat je
tjendol tegenkomt bij streetfoodkraampjes.
Afijn waar
komt die groene kleur eigenlijk vandaan? En welke ingrediënten gaan er verder
nog in? De groene
kleur ontstaat door de groene jellysliertjes. Die worden gemaakt van rijstebloem
en maïzena en worden vervolgens gekleurd met groene kleurstof. Bij de
jellysliertjes gaan ook nog eens kokosmelk, gula djawa (palmsuiker) en pandan
als smaakmaker.
Zoals we
eerder stelden is tjendol populair in verschillende uithoeken van Zuid-Oost
Azië. Hierdoor zijn verschillende variaties op de zoetigheid ontstaan.
Zo is het
gebruikelijk om tjendol in Singapore met durian of vanille-ijs te eten terwijl
de tjendol in Indonesië erom bekend staat de meest felgroene kleur te hebben.
In Thailand
serveren ze’t dan weer met wit brood er doorheen en in Maleisië doen ze tjendol
in een typisch kommetje, waar naast kokosmelk ook geschaafd ijs en rode bonen
bijgaan.
Tjendol
en zijn geschiedenis
Waar tjendol
precies voor het eerst gedronken werd, is niet helemaal duidelijk. Sommige
beweren dat men het drankje voor het eerst op het Indonesische eiland Java
dronk (waar het toen nog de naam dawet had). De oudste bron uit Java waarin
dawet wordt vermeld, dateert van de 12de (!) eeuw. Dat het drankje al eeuwenoud
blijkt te zijn, heeft alles te maken met de rijstlandbouw in de contreien. De
jelliesliertjes worden namelijk gemaakt van de traditionele landbouwproducten
uit het eiland. Dat was in de 12de eeuw al zo, en is tot op heden niet
veranderd.
Toch zijn
het vooral de Maleisiërs die claimen dat zij het dessert in het leven hebben
geroepen. Toen tjendol vorig jaar opgenomen werd in CNN’s lijst van 50 beste
desserts ter wereld, gaf CNN (wellicht verkeerdelijk) aan dat het een
Singaporees dessert ging. Daar reageerden de Maleisiërs massaal op.
Dat het
drankje erg serieus wordt genomen, is door het voorbeeld hierboven al
duidelijk. Zo serieus zelfs dat tjendol in de hedendaagse Indonesische cultuur
ingezet wordt als online rating systeem. Wanneer een online post interessant
genoeg is, reageren anderen met één of meerdere groene komma’s, die een glaasje
tjendol vertegenwoordigen.
Daarnaast is
ook Barack Obama fan van het dessert. In 2017 bezocht hij Indonesië en maakte
hij aan de wereld bekend hoe lekker hij tjendol (en satay, tempeh en nasi
goreng) wel niet vind.
Tja, en als
Obama het zegt, dan zal dat vast ook wel zo zijn, toch?
Recept
Cendol:
Om de
Tjendol te zoeten, wordt een suikersiroop gemaakt van bruine basterdsuiker of
gula djawa. Bruine basterdsuiker is hiervoor uitermate geschikt door zijn
aangename karamelsmaak. Ook wordt kristalsuiker voor een lekkere smaak
toegevoegd aan de tjendol sliertjes.
Ingredienten:
Voor de
siroop: 100 g bruine basterdsuiker of gula djawa
Voor de
tjendol:
100 gr
rijstebloem
1 eetl.
maïzena
zout
3 eetl.
kristalsuiker
natuurlijke
levensmiddelenkleurstof (rood en/of groen)
Voor de
drank:
ijsblokjes
ca. 8 dl
romige kokosmelk (blik of pakjes)
Bereiding:
Breng voor
de siroop de basterdsuiker of de gula djawa met 1 dl water aan de kook. Roer
tot de suiker is opgelost en kook nog 3 minuten. Laat afkoelen.
Meng voor de
tjendol de rijstebloem met de maïzena, het zout, de 3 eetlepels kristalsuiker
in een pan. Roer er 0,5 liter koud water beetje bij beetje door. Voeg een paar
druppels kleurstof toe. Breng het op een matig vuur al roerende aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de dikke "pap" (nog steeds roerend) in
een paar minuten zachtjes gaar worden.
Vul een
diepe schaal voor de helft met koud water en wat ijsblokjes. Zet een vergiet op
de schaal zo dat deze net in het water hangt. Druk de warme paplepel voor lepel
door het vergiet, zodat sliertjes pap "tjendol" in het koude water
vallen.
Schep de
tjendol direct in 4 grote glazen, vul de glazen met ijsblokjes. Schenk de
basterdsuikersiroop en de kokosmelk erover en geef er grote lepels bij om alles
door elkaar te roeren.
Opm: Voor
een andere smaak en een andere kleur kunt u in plaats van gula djawa siroop..
rozensiroop (rose kleur) of pandansiroop hard groene kleur) gebruiken. Beide
zijn gewoon in de toko verkrijgbaar.