Heerlijk recept: Saté ayam ... maar dan net ietsjes anders
Een
heerlijke kipsaté maar dan op een hele eigentijdse wijze gemaakt. Anders
dan.... anders maar erg lekker. Ook op Bali wordt de Sate ayam vaker op deze
wijze gemaakt.
Ingrediënten:
5 stukken kipfilet
3 eetl.
pindakaas met nootjes
1/2 teentje
knoflook
2 limoenen
1 eetl.
ketjap manis
een stuk van
2cm verse gember (of een flinke theel. djahé poeder)
1/2 bosje
verse koriander (of een theel.ketumbar poeder)
1 rode
lombok of een theel. sambal oelek
honing
2 limoenen
lange bamboe
saté pennen (eerst een kwartiertje in het water leggen)
Bereiding:
Doe de
koriander (ketumbar) met steeltjes en al, in de blender/keukenmachine. Voeg een
lombokje toe, geschilde gember, een scheut ketjap, de gepelde knoflook en 3
volle eetlepels pindakaas. Rasp er de schil van de twee limoenen bij en pers
het sap van één van de twee limoentjes erbij.
Schenk een
beetje water erbij en mix tot je een mooie gladde pasta krijgt. Schep de helft
ervan in een kom en besprenkel met olie. Zet de rest eventjes opzij.
Leg de kipfilet
op een snijplank en snijd er mooie blokjes van. Duw voorzichtig de
satéstokjes door de kippenblokjes. Maak kleine inkepingen in de blokjes. Dit
zorgt voor een krokanter resultaat.
Doe de
kipsates in een ovenschaal en voeg de rest van het satésausmengsel toe en draai
ze om met je handen om ze te bedekken. Lekker de kipfilet met de pasta
inwrijven.
Besprenkel
de kip met nog een beetje olie.
Zet ze boven
in de oven, onder de grill, gedurende 8 tot 10 minuten aan elke kant, of tot ze
goudbruin en gaar is. Draai de sateetjes om, besprenkel ze met honing en zet ze
weer onder de grill gedurende 8 tot 10 minuten.
Als saus, gebruiken we de overige marinade (koud), welke je opzij had gezet.
Smulse....