Een super lekker recept: Rendang padang

Een
origineel gerecht van het Indonesische eiland Sumatra, waarin flink met lomboks
en rawits wordt gestrooid. Stukjes gebraden mals rundvlees, in een pittige saus
van rawits, lomboks, sambal en kokos. De
toegevoegde tamarinde (asem) zwakt de gepeperde smaak enigszins af. Geen wonder
dat Rendang Padang nog altijd een van de meest gewilde gerechten op Sumatra is!
Ingrediënten:
1 kg. rundvlees.
Riblappen, runderlappen of sukadelappen.
Het mag mager vlees zijn, maar vlees met iets meer vet, wordt wel wat zachter.
1 theel.
djinten
1
serehstengel
5
kruidnagels
5 eetl. olie
3 sjalotjes
1 flinke
blok santen wat ongeveer 2 liter dikke kokossaus moet worden
3 teentjes
knoflook
4 daun
djeruk purut blaadjes
3 rawits en
2 grote lomboks
1
kaneelstokje
1 schijfje
djahé (gember) van 3 cm.
2 theel.
asem
1 schijfje
koenjit van 2 cm. (of 1 theelepeltje)
zout naar
smaak
1 schijfje
laos van 3 cm.
2 theel.
ketumbar
Bereiding:
Maak de
sjalotjes, de knoflook de rawits en de lombok schoon en snijd ze heel fijn. Pel
de djahé, de koenjit en de laos en snijd ze ook heel fijn. Wrijf voor de
kruidenpasta de ketumbar, de djinten en kruidnagels in een vijzel fijn. Voeg de
fijngesneden sjalotjes, knoflook, rawits, lombok, djahé, koenjit en laos toe en
wrijf alles fijn in de tjobek.
Snijd het
vlees in plakjes van ongeveer 4 bij 4 cm (geen blokjes maar dunne schijfjes)!).
Eventjes licht aanbraden met weinig plantaardige olie. Knip het bovenste deel
van de serehstengel, kneus hem met de stamper van de tjobek/vijzel en leg er
een knoop in. Vermeng de kruidenpasta met de santen en voeg de sereh, de djeruk
purut en het kaneelstokje toe bij het vlees. Laat dit koken, natuurlijk met wat
water, tot de olie uit de santen komt bovendrijven.
Verwijder
het kaneelstokje en roer het vlees, de asem en zout naar smaak goed door. Laat
dit op een laag vuur ongeveer 3 uur sudderen. Vergeet niet, het regelmatig om
te scheppen. Doe er, zo nodig, af en toe wat water bij (aangebrand is niet zo
lekker) maar laat het wel goed indikken.