Recept: Sambal Goreng Tempé

Tempé (ook wel geschreven als Tempeh) wordt veel gebruikt bij Indonesische gerechten. Het is een soort koek en is gemaakt van soyabonen. Zeer geschikt voor veel vegetarische gerechten. Zo ook voor Sambal Goreng Tempé. Sambal goreng tempé zijn reepjes krokant gebakken tempé in een pittig en stroperig kruidenmengseltje en mag zeker niet ontbreken bij een rijsttafel. Kant en klaar te koop bij de toko maar, zelf maken is veel lekkerder en heel eenvoudig.

Ingrediënten:

1 blok tempé
1 ui
1 teentje knoflook
3 lombok (of meer naar smaak)
1/2 theel. laos poeder
stuk gula djawa
eventueel een klein beetje zout
ketjap manis

Bereiding:

De tempé in langwerpige stukjes snijden en in de wadjang/wok (of frituurpan) met olie, lichtbruin bakken. Daarna de fijngesneden ui met knoflook en de in ringetjes gesneden lombok met olie fruiten in de wadjang.

Kopje water, de laos en gula djawa toevoegen en op een laag vuur een beetje inkoken. Vervolgens de gebakken tempé er goed doorheen roeren, héél klein beetje ketjap erdoor en even wat verder "droogkoken" (pas op voor verbranden).

Tip: Een handje vol ongezouten pinda's erdoor, is ook erg lekker.


Populaire posts