Een heerlijk en origineel sambal recept. Sambal badjak.

Natuurlijk is sambal pittig maar deze sambal is wel enigszins zoet met op de achtergrond een ketjapsmaakje.

Sambal badjak komt oorspronkelijk uit Oost-Java en staat bekend als 'piratensambal'. Deze sambal werd vroeger aan wal gemaakt en kon/kan door zijn lange houdbaarheid maanden aan boord van een schip goed blijven. Zo luitjes, weer wat geleerd....toch?Ingrediënten:

15 rode lomboks (pepers)
2 uien
3 teentjes knoflook
1 tomaat
5 eetl. ketjap manis
3 eetl. gula djawa of bruine rietsuiker
aardig mespuntje trassi
2 eetl. azijn
½ kopje warm water
zout naar smaak
2 limoen blaadjes
1 thl. Laos poeder
1 thl djahé poeder (gember)
sap van 1 limoentje
2 eetl. zonnebloemolie

Bereiding:

Snijd de pepers, uien en knoflook in grove stukken. Wanneer je de pepers erg pittig vind, is het beter de zaadjes en de zaadlijsten uit de pepers te verwijderen voordat je deze in grove stukken hakt. Doe de lombok/pepers, uien, knoflook, trassie en de blaadjes in een keukenmachine en maal deze goed fijn. Tomaten ook in de blender maar die doe je pas in de wadjan als de pepers etc. gebakken is. 

Zet op het fornuis een wadjan of pan met dikke bodem op hoog vuur en voeg hier de zonnebloemolie toe. Wanneer deze goed heet is, voeg dan je puree vanuit de keukenmachine toe. Bak dit voor 2 a 3 minuten al roerend goed aan. Tomaten erbij doen. Nu de ketjap, suiker, azijn en zout (naar smaak) toevoegen. Bak dit ongeveer 2 à 3 minuten. Eventjes laten pruttelen en nu nog wat limoensap erbij doen.

Zet nu het vuur wat lager en doe nu ongeveer een 1/2 glaasje warm water erbij. Nu moet je onder constant roeren, langzaam het vocht uit de massa laten verdampen. Je zal merken dat de sambal steeds dikker en dikker en….donkerder gaat worden. Wanneer je na een klein half uurtje de juiste dikte hebt bereikt draai je het vuurtje uit en laat je de sambel afkoelen in de wadjan. Als het is afgekoeld dan kan je de sambal badjak in klaarstaande potjes doen en je zelfgemaakte sambal is klaar. Yammie...


Populaire posts