Bami goreng

Bami (soms geschreven als bahmi of bamie) is, oorspronkelijk, een Chinees
ingrediënt. De benaming komt uit de Min Nan Chinese taal waarbij "ba" (ook wel "bak") vlees betekent, en "mie" de Min Nan benaming is voor een soort noedels gemaakt van tarwe. Bak-mie betekent dus eigenlijk: "tarwenoedels geschikt voor vleesgerechten". Ook in Indonesië, Maleisië en in Thailand worden deze tarwenoedels als bami aangeduid en 
"via het Indonesisch" is het woord in de Nederlandse taal opgenomen.

In Nederland wordt met bami ook vaak bami goreng bedoeld, namelijk gebakken bami met varkens- of kippen  -vlees of/en garnalen, groenten, ei en andere smaakmakers als toevoegingen aan de tarwenoedels. De benaming "bami goreng" komt uit het Maleisische en Indonesische taalgebied waarbij "goreng" gebakken betekent. Het wordt in Nederland vaak gebruikt om alle vormen van gebakken mie aan te duiden, ook de Chinese en soms zelfs ook de Thaise varianten.


Ingrediënten:
 
(voor ca 4 personen)
1 pak mie/500 gr. is 10 nestjes (of een pak spaghetti)
1/2 kg. vlees (schouderkarbonade/spek, kip, ham)
2 ons kleine garnaaltjes
2 eieren
olie
300 gr groenten ( witte kool en prei) en ca. 2 ons peultjes (klein pakje) 
200 gr fijngesneden uien
2 teentjes gesnipperde knoflook
1 eetl. gehakte selderij
1 half blokje trassi 
1 lombok (minder heet...haal dan de zaadjes eruit)
1 á 2 eetl ketjap
zout

Bereiding:

Kook de mie / spaghetti gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking natuurlijk met een snufje zout. Roerbak de fijngesneden kipfilet, karbonade, spek en ham in de hete olie. De er de uien, lombokje, trassi en de knoflook bij. Eventjes laten bakken en voeg vervolgens ook de kool, peultjes en de prei toe. Schep dit voortdurend om tot de groente beetgaar is. Nu kan je ook de mie en de garnalen bij de groenten en het vlees doen. Schep alles goed om tot alles door en door warm is. Een druppeltje olie erdoor. verhindert..... dat de bami gaat plakken.

Nu nog wat ketjap toevoegen zodat de bami een mooie lichtbruine kleur krijgt.. De selderij op het laatste moment er door roeren.  Tip: Wat erg lekker is... op het laatste moment ca. 2 ons taugé toevoegen.

Schep de bami op een schaal en garneer deze met gebakken uitjes en komkommerschijfjes. Een kommetje met omeletreepjes hoort er zeker bij.

Selamat makan.
Populaire posts