Perkedel daging kentang
daging kentang oftewel, een heerlijk aardappelkoekje met rundvlees. Een lekker tussendoortje of natuurlijk met rijst.
Deze koekjes kunnen warm/lauw gegeten worden, maar koud is dit Javaans gerecht ook niet te versmaden.
Ingrediënten:
1/2
Kg aardappelen
250 gr. rundergehakt
3/4 eieren
1 flinke
eetl. bloem
zout
plantaardige olie
Ingrediënten
voor de boemboe (kruidenpasta):
3
kermiri nootjes
2 theel. ketoembar
1/2 theel. djinten
1
theel. witte peper
3 sjalotjes
3 teentjes knoflook
2 theel.
koenjit
1 flinke theel. sambal oelek
1 klein bosje
selderij
Bereiding:
Kook
de goed gewassen en geschilde aardappelen in een pan met ruim
water.
Klein beetje zout bij de aardappelen toevoegen.
Rooster
de kermiri nootjes en maak de rest zoals de sjalotjes, knoflook,
selderij etc. zeer fijn. Pureer de gekookte aardappelen en vermeng
deze met het gehakt, de kruidenpasta, 1 ei en de bloem. Voeg een
beetje zout naar smaak toe.
Vorm van het mengsel ronde platte
koekjes van ca 7 cm doorsnee en stoom ze ongeveer 30 min in een
stoompan. Heb je geen stoompan.....dan de volgende
tip:
Doe
ongeveer 7 / 8 van die ronde koekjes op een plat bord en bedek het
met huishoud folie. Dan 5 min in de magnetron. Laat ze afkoelen
totdat ze enigszins hard worden.
Verhit
een laag olie in een wadjan of koekenpan, haal de koekjes door 2
losgeklopte eieren en frituur ze in de olie goudbruin.
Kan
ook heerlijk koud gegeten worden samen met een pittig sambal
sausje.
Mmmmm smullen maar.