Ayam Rica rica

 Ayam rica-rica is een Indonesische hete en pittige maar ook wel enigszins zoete en frisse kipschotel. Het bestaat uit kip die gekookt is in pittige rode lomboks en rawits. De oorsprong van dit gerecht komt uit de Minahasan keuken van Noord Sulawesi Een gerecht waarvan de tranen in je ogen springen. Hoe pittig je het gerecht maakt, is natuurlijk helemaal aan jou. Dit eenvoudige maar heerlijke gerecht zet je in een handomdraai op tafel en kan je zo pedis maken als je zelf wilt.

Deze versie is redelijk pittig maar zeker niet zo pittig dat de tranen in je ogen springen. De smaak van de lomboks (rode pepers) en de sambal oelek komt goed tot zijn recht maar de pittigheid wordt ietwat getemperd dankzij de sereh, limoensap en de gula djawa.

Ingrediënten: (voor ca. 4 personen)

½ kg (mag ook ietsjes meer) kippendijfilet maar natuurlijk kan je ook
andere stukken kip gebruiken zoals, vleugeltjes, poten en/of kippendijen
1 grote ui
2 knoflookteentjes
5 cm gember
5 cm laos
2 stengels sereh (citroengras)
3 blaadjes djeruk purut (citroenblad)
2 blaadjes salam (Indonesische laurier)
2 tomaten
1 punt paprika
1 rode lombok (Spaanse peper)
½ eetl sambal oelek (is geen must maar wel lekker)
1 stukje gula djawa of een halve eetl. rietsuiker
thl. trassie
zout naar smaak
plantaardige olie

Bereiding:

Schil de gember, laos en de knoflook en snijd deze grof. Snijd het puntpaprikaatje en de pepers in grove stukjes. Snipper de ui. Verhit nu de olie in een wok of wadjan en bak de ui samen met de knoflook en de pepers. Let wel; de uien moet wel nog glazig zijn. Doe er ook de trassie bij. Hak de sereh in een paar stukken en kneus ze door er met de botte kant van een mes op te slaan. Doe nu de sereh, djeruk purut en salam, gember en laos bij het baksel. Ook eventueel de halve eetl. sambal oelek.

Snijd de kippendijen (kippenpoten en vleugels heel laten) in niet al te kleine stukken. De tomaten in grove stukken snijden. Doe de kipstukjes bij de reeds gebakken bumbu en bak ze kort mee.
Voeg dan de tomaat en de paprika toe. Brokkel het bouillonblokje boven de wadjan en voeg ongeveer 100 tot 200 ml water toe zodat de kip net niet onder staat.

Natuurlijk de gula djawa/rietsuiker niet vergeten en deze er ook door roeren. Zet de wok/wadjan op een laag vuurtje en laat de kip in 15 min. zachtjes gaar pruttelen. Op het eind eventueel nog een beetje citroensap erbij doen.

Serveer deze heerlijke rica rica met witte rijst en een (fris) groentegerecht.


Populaire posts