Recept: Semur babi
Semur van ‘varkensvlees met een
lekker vetrandje’. Dat klinkt heerlijk en dat is het ook. Maar, dit is echt geen
babi ketjap. Het smaakt ook anders mede door de nootmuskaat en de foelie,
alhoewel er ketjap bij het varkensvlees gaat.
Ingrediënten:
6 dikke
speklapjes
½ ltr water
1 flinke theel nootmuskaat
½ ltr water
1 flinke theel nootmuskaat
1/2 theel foeliepoeder (Foelie is de gedroogde zaadmantel
van de nootmuskaat)
1 grote ui
2 teentjes knoflook
5 cm gember (jahe/djahé)
1 grote ui
2 teentjes knoflook
5 cm gember (jahe/djahé)
2 blaadjes salam (laurierblad)
1 eetl azijn
1/2 limoen (sap)
3 eetl ketjap manis
peper en zout naar smaak
1 eetl azijn
1/2 limoen (sap)
3 eetl ketjap manis
peper en zout naar smaak
Bereiding:
Snijd het spek
in stukjes, de uien en de knoflook fijn snijden en rasp de gember. Meng het
vlees met de peper, het zout, de nootmuskaat, de foelie en laat dit 30 minuutjes
staan. Maak een wok of wajan goed heet en voeg alle ingrediënten toe en stoof
het geheel zachtjes gaar en totdat het vocht vrijwel is verdampt. (ongeveer 45
min.)
Lekker met nasi putih (gewoon witte rijst) en ketimun/schijfjes komkommer.