Recept: Babi Asam Pedis
3 teentjes knoflook
3 rode lomboks
3 rode rawits
1/2 theel zout
2 theel bindmiddel bijv. maïzena
2 cm djahe (gember) of een theel poeder
5 theel asem (siroop)
200 ml water
6 bosuitjes
3 flinke tomaten
3 eetl ketjap manis
3 eetl plantaardige olie
Snijd het vlees in niet te dikke reepjes. Meng de asem met het water. Maal de lomboks en rawits samen met het zout en de knoflook fijn tot een mooie gladde pasta. Snijd de bosuitjes (lente-ui) in stukjes en rasp de djahé. Snijd de tomaten in kleine stukjes.
Meng in een kom de boemboe, het asemwater, de gember en de maïzena en marineer hiermee het vlees. Laat dit minstens een uurtje staan.
Verhit in een wok de olie en bak het vlees totdat het mooi bruin is en schep het vlees dan uit de wok. Bak nu heel eventjes de bosuitjes en de rawits aan. Voeg dan het vlees, de tomaten, de marinade en de ketjap toe en bak dit, op een klein vuurtje, totdat de saus is ingedikt.
Serveer dit gerecht goed warm en is lekker met witte rijst en
atjar ketimoen (komkommer).