Rendang is niet zomaar een kruidig Indisch stoofpotje....

De geschiedenis, een weetje en natuurlijk; wat is “Rendang”….

Ik kook en eet graag Indisch/Indonesisch. Maar voor mij betekent Indonesisch eten meer dan dat
het gewoon lekker is. Zeer zeker voel ik me verbonden met de Indisch/Indonesische keuken en dit mede door mijn familie. Het voelt als een van de belangrijkste onderdelen van mijn culinaire roots, van waar een gedeelte van mijn familie (vaders kant) vandaan komt.
Zoals vele gerechten uit Indonesië is ook Rendang er één, die je eigen familie het beste kan maken.
Ik zou over mijn woorden struikelen want zoveel wil ik over dit heerlijk gerecht schrijven. Rendang wordt, heb ik ergens gelezen, als een van de smakelijkste vleesgerechten ter wereld worden gezien. Enkele jaren geleden kozen de lezers van CNN rendang als nummer 1 op de lijst van de beste 50 gerechten in de wereld.
In 2018 koos de Ministerie van Toerisme van Indonesië Arif Yahya, de rendang als een nationaal gerecht. Dit samen met soto, nasi goreng, saté en gado-gado.
Rendang is eigenlijk geen naam voor een gerecht. Het is voornamelijk een filosofische term die verwijst naar een speciaal proces waar vlees mals, droog en smaakvol wordt. Het complexe kookproces geeft rendang een echt unieke en heerlijke smaak.
Dit heerlijk gerecht werd oorspronkelijk gemaakt van buffel/karbouwen vlees en alleen geserveerd op speciale gelegenheden of bij traditionele ceremonies. Vroeger werd rendang gezien als een heilig gerecht.
De traditie van vlees bewaren, wordt al lang gevolgd door de Minangkabau mensen op West Sumatra. Ze deden het op een conventionele manier zonder gebruik te maken van chemicaliën. De Minangkabau mensen geloven dat het koken van rendang drie belangrijke waarden leert namelijk gedulddiscretieen doorzettingsvermogen.
Veel Minang mensen zijn weggetrokken; met als resultaat dat ze hun lokale gerechten voorstelden aan nieuwe mensen en nieuwe plaatsen. Deze mensen nemen meestal rendang mee in een verpakking vanwege de langdurige houdbaarheid. Het kan worden bewaard voor een maand. Tegenwoordig wordt rendang niet alleen geserveerd bij bepaalde evenementen maak ook als een deel van het alledaagse gerechten.
SOORTEN RENDANG
Er zijn veel soorten rendang. Rundvlees rendang (moet eigenlijk Rendang Daging genoemd worden) en is de bekendste soort rendang. Andere varianten rendang worden o.a.van kippenvlees, vissen, hardgekookte eieren, inktvis en garnalen gemaakt.
Rundvlees heeft zijn eigen varianten zoals rendang paru, rendang limpa en rendang babat. Gebaseerd op het type gelegenheid bestaat rendang uit twee categorieën; de rendang die bedoeld is voor een speciale gelegenheid, wordt gemaakt van ongeveer een kilo rundvlees in één stuk en de rendang die bedoeld is als thuis gerecht, is gemaakt van rundvlees dat al in vele stukjes is gesneden.
Het maken van Rendang…. kan ongeveer 5-6 uur duren en er zijn drie belangrijke fases om de rendang te maken. De eerste fase is “gulai”waar de kokosmelk nog steeds waterig is. De tweede fase is”kalio”waar de kokosmelk dikker is en vettig wordt. Dit duurt meestal ongeveer 4 uur koken. In de derde stap wordt kalio gekookt op een laag vuur totdat het droog is en wordt het rendang.
En toch zijn er zijn 2 soorten Rendang, de bekende “natte” smeuïge versie en een volledig drooggekookte, tot bijna zwart uitgeslagen, versie. En omdat volgens Wikipedia de natte versie 1 maand en de droge zelfs 3 tot 4 maanden buiten de koelkast houdbaar zou zijn, maakte ikzelf altijd een behoorlijk hoeveelheid (zeker 2 tot 3 kg) in één keer. Die ik dan toch wel voor mijn eigen gevoel, in porties verdeel en alsnog in de koelkast bewaar en/of invries hahaha. Maar echt niet zo lang als wat Wikipedia schrijft.
O ja…. zelf maak ik graag de iets nattere versie zodat je saus genoeg hebt voor over de nasi putih.
De échte Padangse rendang zoals ik die ken. Geraspte kokos in een droge pan roosteren totdat de kokos goudbruin is geworden. Fijn wrijven in de tjobek tot er olie vrij komt. Je krijgt dan een dikke pasta. Dit bij het gerecht voegen. Je proeft echt het verschil. Stukjes rauwe aardappel mee laten koken is ook wel bijzonder en wordt vaker gedaan.
Let wel, het Padangse gerecht rendang wordt door de mens van Padang bijna altijd het hele kunjit blad gebruikt. Rendang is geen geel gerecht, maar donker bruin tot bijna zwart en droog.
Nog een keertje dan; De echte rendang komt dus uit west-Sumatra. Het is maar dat het je weet maar je kan het natuurlijk ook zelf eens maken. Zullen we er dan maar eens een recept bij doen?
Laten we zo zeggen, het is de rendang zoals ik het maak. Ieder “kokkie” geeft daar z;n eigen draai aan. Toch.
Ingrediënten:
1 1/2 kg. Rundvlees. Riblappen, runderlappen of sukadelappen. Het mag mager vlees zijn, maar vlees met iets meer vet, wordt wel wat zachter.
1 theel. djinten
1 serehstengel
5 kruidnagels
5 eetl. olie
3 sjalotjes
1 flinke blok santen wat ongeveer 2 liter dikke kokossaus moet worden
3 teentjes knoflook
4 daun djeruk purut blaadjes
3 rawits en 3 grote lomboks
1 kaneelstokje
1 schijfje djahé (gember) van 3 cm.
2 theel. asem
1 schijfje koenjit van 2 cm. (of 1 theelepeltje)
zout naar smaak
1 schijfje laos van 3 cm.
2 theel. ketumbar
Bereiding:
Maak de sjalotjes, de knoflook de rawits en de lombok schoon en snijd ze heel fijn. Pel de djahé, de koenjit en de laos en snijd ze ook heel fijn. Wrijf voor de kruidenpasta de ketumbar, de djinten en kruidnagels in een vijzel fijn. Voeg de fijngesneden sjalotjes, knoflook, rawits, lombok, djahé, koenjit en laos toe en wrijf alles fijn in de tjobek.
Snijd het vlees in plakjes van ongeveer 4 bij 4 cm (geen blokjes maar dunne schijfjes)!). Eventjes licht aanbraden met weinig plantaardige olie. Knip het bovenste deel van de serehstengel, kneus hem met de stamper van de tjobek/vijzel en leg er een knoop in. Vermeng de kruidenpasta met de santen en voeg de sereh, de djeruk purut en het kaneelstokje toe bij het vlees. Laat dit koken, natuurlijk met wat water, tot de olie uit de santen komt bovendrijven.
Verwijder het kaneelstokje en roer het vlees, de asem en zout naar smaak goed door. Laat dit op een laag vuur ongeveer 3 uur sudderen. Vergeet niet, het regelmatig om te scheppen. Doe er, zo nodig, af en toe wat water bij (aangebrand is niet zo lekker) maar laat het wel goed indikken.
Tips:
Rendang opwarmen:Je kan de rendang het beste afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10-12 minuten. Zet de laatste 5-8 minuten de rijst (ook afgedekt) erbij. Of …...verwarm beiden ca. 4-5 minuten op 600 Watt in de magnetron.
Hoelang blijft rendang goed in de koelkast?
Rendang kun je, eenmaal afgekoeld, in een afgesloten bakje ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. Na het afkoelen kun je rendang ook invriezen: in de vriezer is het maximaal 3 maanden houdbaar.

Populaire posts