Babi rica rica
Dit
is een heerlijk varkensvleesgerecht. Doorregen speklappen zijn het
lekkerst voor de bereiding van babi rica rica en in Indonesië wordt
dit gerecht nog altijd met dit vette varkensvlees gemaakt. Omdat we
tegenwoordig op de calorieën letten, kunnen de speklappen worden
vervangen door bijv. hamlappen. Ik stel wel nadrukkelijk dat het
gebruik van deze magerder soorten varkensvlees afbreuk doet aan de
originele smaak van dit super lekker gerecht. Het heeft een heel
eigen en frisse smaak. Zeker het proberen waard!
Ingrediënten:
½ kg
speklappen
of 1kg. magere hamlappen
7 sjalotjes
2-3 eetl.
sambal oelek of 3 grote lomboks (zaadjes er in laten)
2 cm.
gember
2 stuks sereh
5 blaadjes daun jeruk perut (citroen
blaadjes)
1 citroen
1 theel. suiker (gula djawa of
rietsuiker)
2 flinke tomaten
Bereiding:
Snij de speklappen of de hamlappen in reepjes. Verhit de olie en fruit sjalotjes lichtbruin en voeg de gember, sambal, sereh duan jeruk toe. Laat het vlees hierin garen en breng op smaak met de citroen en peper en zout. Af en toe een klein beetje water toevoegen. Als het gerecht bijna klaar is, dan nog eventjes de blokje/schijfjes tomaat mee laten pruttelen.
Selamat makan..