Saté kerang (saté van mosselen)
Een heerlijke saté van mosselen welke hier in Nederland, redelijk onbekend is.
Toch zou ik het eens proberen want het is echt lekker en zeker een fijn gerecht voor de visliefhebber.
Ingrediënten:
1
kg mosselen -schoongemaakt
2 dl water
olie
stukje asem
(ter grote van 2 walnoten) of een flinke eetlepel asemsiroop
3
teentjes knoflook
1 ui
1 theel. rietsuiker
4
salemblaadjes
Bereiding:
Snijd de
knoflook en ui in grove stukjes, zet ze op met het water, de asem,
suiker en de salemblaadjes. Kook hierin de mosselen ongeveer in 6/8
minuten. Vergeet niet af en toe te schudden.
De schalen openen
zich vanzelf; de mosselen waarvan de schalen zich niet openen, direct
weggooien. Haal de mosselen uit de schaal, steek ze met 6 of 8 stuks
tegelijk aan een satépen, smeer ze in met wat olie en bestrooi ze
met wat peper.
Rooster
ze in de oven/grill of...... op een houtskoolvuurtje in enkele
minuten goudgeel. Eet deze heerlijke saté met citroensap of met een
ketjapsausje.
Ketjapsaus
Ingrediënten:
2
gesnipperde teentjes knoflook
1 theelepeltje sambal oelek
2
eetl. ketjap manis
1/2 eet. azijn of citroensap
Wrijf de
knoflook samen met de sambal fijn, giet er de ketjap bij en de azijn
of het citroensap. Goed roeren en deze heerlijke ketjapsaus is klaar.