Sambal goreng kentang kering - Indische frietjes
Kentang goreng is een lekker bijgerecht voor bij de rijst. Deze Indische frietjes zijn natuurlijk ook gewoon te koop bij een toko of gewoon bij een supermarkt, maar zelf gemaakt zijn ze toch wel erg lekker en zo veel werk en moeilijk is het echt niet.
Ingrediënten:
4 zakjes snackfrietjes (probeer wel zonder zout te krijgen)
1 ui
2 teentjes knoflook
½ theel. laos
3 theel. sambal oelek
1 eetl. ketjap manis
½ theel. trassie
1 eetlepel bruine rietsuiker of een blokje gula djawa (lekkerder)
2 eetl. olie.
Bereiding:
Pel
de ui en de knoflook en hak ze zeer fijn.
Fruit de knoflook en ui
in de olie. Voeg de sambal, trassie, laos, suiker, salam en ketjap
toe. Laat deze brei zachtjes koken tot het geheel een dikke massa
(stroop) is.
Haal tot slot de frietjes erdoorheen. Wel vooral
blijven roeren en omschudden en zeker niet laten aanbakken. Na het
afkoelen vormt het een min of meer knapperige laag met stukjes ui en
sambal en het is heerlijk om te snoepen of als extra bijgerecht bij
uw rijsttafel.
Tip:
Oven voorverwarmen op ca. 140c. De frietjes uitstrooien op een
bakplaat waar bakpapier is opgelegd. Goed verdelen. Ongeveer 3 à 4
minuten in de oven. Even door roeren en nog een keer een paar
minuutjes in de oven.
Met een vork wat losser maken, anders wordt het wel een hele vaste massa.
Nog een tipje; een handvol pindanootjes erdoor doen als je de frietjes door de pasta roert. Erg lekker..
Goed af laten koelen en luchtdicht verpakken in plastic zakjes of doosjes.