Weetjes over lekker eten in Indonesië....
Met ruim
17.000 eilanden, waarvan ongeveer 6.000 bewoond, is het eten Indonesië bijzonder
gevarieerd. Op ieder eiland worden er andere gerechten gemaakt en andere
specerijen. Zo is het eten in Sumatra veel pittiger dan in
bijvoorbeeld Java waar het eten wat zoeter van smaak is. Verwacht echter niet
de variatie in gerechten die je bijvoorbeeld in Thailand
vindt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7jogYUDLs7MJE2YmAzhSljW7k7Cu3Aq75qiOnyf0Dq_OSD3uqvCA89i22lfjlN0RkVV8_fu6qTFsBGNQg9GdN9v4wbM65drqo_VVu2ESBrwpri6QUBcDbu2SgDZM9vTzmV9MAr8gMKSNu/s200/mawardi+puncak.jpg)
Het zal
niemand verbazen dat ze ook in Indonesië veel rijst eten. Noedels zijn ook
erg populair. Heel er gevarieerd is het niet en veel gerechten zijn
gebaseerd op rijst, vlees en groente. Ze eten hier ook veel vis, kip, geit
en rundvlees. Dat zijn de belangrijkste vlees ingrediënten. Varkensvlees eten
ze niet omdat het een islamitische land is.
Net als veel
andere Aziatische landen kent ook de Indonesische keuken veel kruiden.
De bekendste zijn laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), kentjoer,
koenjit (kurkuma, geelwortel), ketoembar (korianderzaden) en sereh
(citroengras). Mocht je op vakantie zijn in Indonesië zie je tevens dat veel
gerechten worden klaargemaakt in kokosmelk en dat er veel
ketjap gebruikt wordt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhu7nIoX2evoPd-A_Qvr47KKj4g1k-XcpiNAZbKuuQ0bUi7iHBW07YDftkHknmzQZWfD-ljOAwExO8YFIofiom2gkNUg6by7uL5HKmS__4ktd7z93gQs48oq8lKhzwYAKZRwoxnXbaAzQFR/s200/f8be287c2f67e99b1be16fc8837287e6.jpg)
Warung zijn
de low-budget Indonesische restaurants met meestal maar een paar
tafels. Vaak bieden ze hetzelfde eten als de kaki lima voor minder dan een
dollar per gerecht. Rumah Makan zijn iets groter en bieden een
breder scala aan gerechten en comfort en er is zelfs een menu. De meeste warung,
rumah makan en restaurants zijn geopend van 11:00 uur tot ongeveer
22:00 uur.
Toch is er
ook genoeg ‘Westers’ eten te krijgen. Door de 7 miljoen buitenlanders die
Indonesië bezoeken is ook de Europese keuken volop ontwikkeld, echter alleen in
de grotere steden als Jakarta, Ubud, Labuan Bajo etc.
Net als veel
landen in (Zuidoost-) Azië is het kraanwater in Indonesië niet drinkbaar. Als
je water in een bar of restaurant besteld komt dit uit flessen. Mineraalwater
in flessen is dan ook overal te koop en niet te duur. Controleer de flessen wel
of ze niet hergebruikt zijn en of het plastic er nog om heen zit.
Verder wordt
er uiteraard veel thee gedronken. Ze noemen het hier ‘teh’. Vaak krijg je op
plekken als restaurants of accommodatie een gratis kopje thee (hier hoef je
overigens niet te veel van te verwachten). Hou er wel rekening mee dat er veel
suiker in zit! Verder zijn Indonesiërs grote fan van koffie, ook wel kopi.
Kopi Luwak is de bekendste koffie van het land, dit is ook meteen de duurste
koffie ter wereld! Het is zo bijzonder omdat deze koffie wordt gemaakt van de
uitwerpselen van de civekat!
Gelukkig is
er naast koffie, thee en water ook wat anders te drinken. Zo kan je kiezen voor
verse fruitsappen en smoothies. Er is veel vers fruit te krijgen en vaak kan je
zelf kiezen wat er in je sap moet. Bier wordt ook geschonken hoewel hier de laatste
tijd veel onduidelijkheid over is. Een islamitische politieke partij wil alle
alcohol in het land afschaffen maar de kans dat dat gebeurd is vrij klein.
Bintang is het meest gedronken bier.