Weekrecept: Gule kambing (Gulai Kambing) Indonesisch stoofpotje met geitenvlees
Omdat het grootste deel van
de bevolking in Indonesië de Islam aanhangt (ca. 93%) , wordt er voornamelijk
rund- en geitenvlees gegeten.
Voor Indonesiërs in Nederland geeft dat toch wel wat
problemen bij het maken van allerlei geitenvlees-recepten. Daging kambing staat er dan bij de
ingrediënten. In Nederland is er vrijwel niet aan geitenvlees te
komen. Daarom bereidt men geitenvleesrecepten in Nederland met lamsvlees
echter, de smaak is niet helemaal het zelfde.
Gule kambing (Gulai Kambing) Indonesisch stoofpotje met geitenvlees
Mals,
gestoofd en lekker gekruid lamsvlees. Dit is eigenlijk een recept met
geitenvlees maar helaas.... daar is redelijk moeilijk aan te komen.
1/2 kg
geiten (lams) -vlees
1 serehstengel, gekneusd
plantaardige olie
1 kaneelstokje
500 ml dikke kokosmelk (santen asli)
zout naar smaak
1 serehstengel, gekneusd
plantaardige olie
1 kaneelstokje
500 ml dikke kokosmelk (santen asli)
zout naar smaak
Boemboe:
1 theel.
anijszaad
1 theel. kardemom
7 kemirinoten
2 theel. ketumbar
1 theel. djinten
5 kruidnagels
1theel.nootmuskaat
1 theel. kardemom
7 kemirinoten
2 theel. ketumbar
1 theel. djinten
5 kruidnagels
1theel.nootmuskaat
10 sjalotten
of ca. 3 grote uien
4 teentjes knoflook
4 cm gember (djahé)
6 cm kunjit/kunyit (kurkuma) of 1 flinke theel.
3 theelepels rietsuiker of een schijfje gula djawa en 3 rode lombokjes (laat de pitjes erin om het lekker "pedis" te maken)
4 teentjes knoflook
4 cm gember (djahé)
6 cm kunjit/kunyit (kurkuma) of 1 flinke theel.
3 theelepels rietsuiker of een schijfje gula djawa en 3 rode lombokjes (laat de pitjes erin om het lekker "pedis" te maken)
Bereiding:
Snijd het vlees in stukjes en wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe
fijn tot een mooie pasta. Verhit in een wadjan de olie en fruit hierin de
boemboe in 3 minuten. Voeg dan de kaneel en het vlees toe en bak dit ook nog 3
minuten. Dan de kokosmelk toevoegen en het geheel in 45 minuten zachtjes gaar
stoven. Verwijder het kaneelstokje voor het serveren